Kraanbanen

Kraanbanen

Kranen (en daarmee kraanbanen) kunnen een grote spelen binnen de bedrijfsvoering. Het is daarom belangrijk dat je kunt vertrouwen op een vlekkeloze werking van de kranen. Op deze pagina kun je alle informatie vinden met betrekking tot kraanbanen.

Wat zijn kraanbanen precies?

De basis van een kraan is de baan waar de kraan over rijdt. Dit noemen ze ook wel een kraanbaan en in meervoud kraanbanen. Het is van groot belang dat kraanbanen goed worden onderhouden.

Het is namelijk zo dat door de vele belastingwisselingen in de kraanbaan de mogelijkheid aanwezig is dat er schade ontstaat aan de kraanrails, de kraanbaan en op den duur de kraan zelf.

Wat zijn kraanbanen

Aanleg van Kraanbanen door de experts van Kraan & Baan Techniek

Welke soorten kraanbanen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten kraanbanen. In elke fabriek of organisatie waar iets geproduceerd wordt, moet er nagedacht worden naar oplossingen voor de materiaalstromen en de daarbijbehorende logistieke vraagstukken.

Wie denkt dat alleen grote industriële bedrijven kranen en kraanbanen nodig hebben, heeft het mis. Zo zijn er duizenden kleinere handwerkbedrijven die ook logistieke oplossingen zoeken voor de materiaalstromen. Daarnaast zijn er ook organisaties die te maken hebben met speciale eisen aan het transport. Dit kan te maken hebben met de locatie waar het bedrijf is gevestigd of het soort materiaal wat er getransporteerd moet worden.

Kraan en Baan Techniek levert elke type kraanbaan voor elke kraan. De populairste soorten kranen zijn; bovenloopkranen en HB-systemen. Hieronder beschrijven we deze soorten uitgebreid.

Wat is een bovenloopkraan?

Een bovenloopkraan is de ideale oplossing om zeer zware goederen te verplaatsen in een binnenwerkplaats. Bovenloopkranen kunnen de daarbij grote reikwijdtes ook makkelijk bespelen. Een kraanbaan wordt ook wel een rolbrug genoemd.

Wat is een bovenloopkraan?

Een voorbeeld van een bovenloopkraan. Kraan & Baan Techniek levert de kraanbanen hiervoor

Hoe werkt een bovenloopkraan precies?

Een bovenloopkraan zet zich voort langs de bovenkant van een bedrijfshal en bestaat uit een kraanligger welke aan beiden zijden is uitgerust van een rijbalk. Bij een dubbelligger bovenloopkraan rijdt de takel door middel van een frame bovenop de liggers en bij een enkelligger bovenloopkraan hangt de takel aan de flensen onder de ligger.

Om een bovenloopkraan te mogen bedienen heb je een hijsbewijs nodig en is een certificaat noodzakelijk.

Wat kost een rolbrug?

Een vraag die we vaak krijgen is “wat kost een rolbrug?“. Omdat er veel verschillende rolbruggen zijn en het vaak maatwerk is (met verschillende rolbrug onderdelen), is het lastig om te zeggen wat een rolbrug precies kost. In het hoofdstuk eronder nemen we je mee in de meest verkochte rolbruggen.

Neem contact op

Welke soorten bovenloopkranen zijn er?

Naast een enkelliger bovenloopkraan en een dubbelligger bovenloopkraan heb je ook een hangloopkraan en een enkelligger wandverrijdbare consoleloopkraan. Hieronder lichten we ze allemaal kort uit. Kraan & Baan Techniek kan voor iedere bovenloopkraan de kraanbanen regelen.

Enkelligger bovenloopkraan 

De enkelligger bovenloopkraan is een van de meest veelzijdige, efficiënte en kosteneffectieve types om te gebruiken. Het heeft louter 1 enkele ligger die zich over de rails verplaatst. Je kunt er gemakkelijk zware lasten van 5 tot 100 ton mee verplaatsen.

Enkelligger bovenloopkraan 

Voorbeeld van een Enkelligger bovenloopkraan

Dubbelligger bovenloopkraan

Bij een dubbelligger bovenloopkraan is er ondersteuning van de rijbalken aan beide kanten. Deze kraan rijdt de takel met behulp van een katframe bovenop de liggers. Het verschil met een enkelligger bovenloopkraan is dat daar de takel onder de ligger hangt.

Dubbelligger bovenloopkraan

Dubbelligger bovenloopkraan

Hangloopkraan

Een hangloopkraan (hangkraan) wordt bevestigd aan het plafond van de bedrijfshal. Een groot pluspunt van hangkranen is dat er geen kraanbaankolommen nodig zijn. Hierdoor kun je de werkruimte veel beter benutten. Hangkranen worden gebruikt voor een overspanning tot 30 meter en bedrijfslasten tot 16 ton.

Hangloopkraan

Een voorbeeld van een Hangloopkraan

Wandloopkraan

Wandloopkranen worden ook wel consoleloopkranen genoemd. Ze bewegen zich op een eigen niveau (vlak) onder de grote loopkranen en zijn een perfecte uitkomst om verschillende werkplekken tegelijkertijd te helpen.

Wandloopkraan

Een voorbeeld van een Wandloopkraan

Wat zijn HB-systemen?

Het HB-systeem wordt ook wel een van de meest succesvolle ontdekkingen op het gebied van hijs- en transporttechniek genoemd. Het combineert de klasse van een stationair hijswerktuig met de beweeglijkheid van een loopkraan.

Welke soorten HB systemen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten HB-systemen. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de populairste HB-systemen.

Monorailbaan

Een monorailbaan is ontworpen voor hijswerk op locatie en lineair transport van het ene punt naar het andere. Door gebruikt te maken van speciale bochtstukken kan het hijswerktuig naar wens door de hele hal worden verplaatst. Zo kunnen bijvoorbeeld werkplekken aan elkaar worden gekoppeld of machines worden verplaatst.

Monorailbaan

Een voorbeeld van een monorailbaan

Dubbelrailbaan

Bij een dubbelrailbaan worden er twee kraanbanen gelijklopend van elkaar opgehangen. Het hijswerktuig is daartussen aangebracht. Het grote voordeel hiervan is dat de last beter is verdeeld en dat de halconstructie aanzienlijk minder wordt belast. Een bijkomend voordeel is dat grotere ophangafstanden hierdoor mogelijk zijn.

Dubbelrailbaan

Voorbeeld van een dubbelrailbaan

Enkelligger hangbaan EHB

De enkelligger hangbaan EHB is een ‘lichtgewicht oplossing’ voor het complete transport van materiaalsoorten in bedrijfshallen. Het lichte gewicht van deze hangbaan zit hem in de eenvoudige opbouw met een kraanligger en twee rails. Zo kan deze eenvoudig en zonder problemen handmatig worden verplaatst. De enkelligger kraan is perfect bruikbaar voor installatie in bedrijfshallen met een lichte constructie en lager draagvermogen.

Enkelligger hangbaan EHB

Voorbeeld van een enkelligger hangbaan EHB

Enkelligger hangbaan EHB-X

De enkelligger hangbaan EHB-X is de oplossing wanneer de bouwhoogte van de enkelliger hangbaan EHB niet voldoende is. Bij deze hangbaan hangt de kraanligger tussen de kraanbanen in plaats van daaronder.

Dit betekent dat de volledige kraan alleen de hoogte van een enkel profiel heeft. Dit zorgt ervoor dat de hijshoogte vele malen hoger ligt. Zo kan het materiaal wat verplaatst moet worden bijvoorbeeld ook over hoge machines worden gehesen.

Dubbelligger hangbaan ZHB

De dubbelligger hangbaan ZHB maakt extreem lange kraanliggers mogelijk. Hierdoor kan een volledige bedrijfshal worden afgedekt. De hangbaan heeft een dubbele ligger welke onder drie kraanbanen worden gehangen. Niks is onmogelijk met deze unieke rolbrug.

Dubbelligger hangbaan ZHB-X

De dubbelligger hangbaan ZHB-X is een hangbaan met dubbele ligger waar de kraanliggers tussen de kraanbanen liggen (in plaats van daaronder). Wanneer de bouwhoogte van het type dubbelligger hangbaan ZHB niet voldoende is, wordt vaak deze hangbaan gebruikt. Ook in dit geval zorgt de X- uitvoering ervoor dat de hijshoogte aanzienlijk hoger is.

Dubbelligger hangbaan ZHB-3

Dit type hangbaan laat zien dat er enorm veel mogelijk is. De dubbelligger hangbaan ZHB-3 wordt onder drie kraanbanen gehangen. Dit geeft de mogelijkheid om een volledige bedrijfshal af te dekken door middel van extreem lange kraanliggers.

Enkelligger hangbaan EHB-I

De enkele ligger EHB-I is een doordachte uitkomst voor het overkoepelende materiaaltransport in fabrieken of bedrijfshallen, wanneer de spoormaat niet groter is dan met het EHB-profiel te overspannen is. Deze lichte kraanligger beschikt over een hol profiel en kan in verbinding met de twee eronder hangende loopwerken direct op deze kraanbaan van gewalste profielen worden verplaatst.

Dubbelligger hangbaan ZHB-I

De dubbelligger hangbaan ZHB-I een perfecte uitkomst voor het overkoepelende transport van zware lasten. Dit type excelleert door zijn lange kraanliggers. Zonder enige moeite rijdt de kraan direct op een rolbrug van gewalste profielen. Bovendien heeft het een hoge haakstand.

Wat is een kraanbaan profiel precies?

Een kraanbaan profiel staat voor het type kraanbaan. De keuze voor het correcte type kraanbaan is van groot belang voor de levensduur en veiligheid van de kraanbaan.

Voor elke toepassing is een ander kraanbaan profiel geschikt. Dit is onder meer afhankelijk van de zwaarte, intensiteit en snelheid van de kraanbaan. Een andere naam voor kraanbaan profiel is ook wel een railprofiel.

Wat zijn railprofielen?

Een voorbeeld van een kraanbaan profiel 

Inspectie en onderhoud van kraanbanen is van groot belang

Een goed onderhouden kraanbaan is van groot belang om de veiligheid van de werkzaamheden binnen een organisatie te waarborgen. Regelmatige inspectie kan problemen op tijd aan het licht brengen voordat alles uit elkaar valt door een niet goed functionerende kraanbaan.

Kraan en Baan Techniek is een specialist in kraanbaan inspectie. We inspecteren de kraanbaan van top tot teen en voeren metingen op locatie uit. Na de inspectie ontvang je een rapport met daarbij onze conclusies met daarbij een advies om de kraanbaan in de beste staat te behouden.

Kraanbaan installeren of repareren? Onze specialisten staan voor je klaar

Naast dat wij nieuwe kraanbanen installeren voeren wij ook reparaties uit. Na afloop van de reparatie ontvang je een eindrapportage met de adequate meetgegevens om aan te tonen dat de gerepareerde kraanbaan binnen de tolerantie ligt. Dit geeft zekerheid voor een goede werking van de kraan en een minimale slijting van de kraanbanen in de toekomst.

Kraanbaan installeren of repareren

Neem contact op

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Privacy*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.